Mokré plavky môžu u citlivých ľudí spôsobiť kožné komplikácie

07.08.2006 Celý región

Svidník 7. augusta (TASR) - Príjemné ochladenie vo vodných plochách či bazénoch v čase letných horúčav môže so sebou priniesť aj nečakané komplikácie vo form...
Svidník 7. augusta (TASR) - Príjemné ochladenie vo vodných plochách či bazénoch v čase letných horúčav môže so sebou priniesť aj nečakané komplikácie vo forme zapálených plôch pod mokrými plavkami.

Plavky nie sú vždy vyrobené z čistej bavlny, obsahujú aj iné látky a u citlivých osôb môžu na koži spôsobiť začervenanie plôch, ktoré je niekedy sprevádzané nepríjemnou svrbivou vyrážkou. " U žien, ale aj u mužov môže táto vyrážka vzniknúť v oblasti genitálií a pokiaľ mokré plavky máme stále na sebe, neustále ich navlhčujeme, môže sa u žien objaviť aj nepríjemný výtok a zápal v oblasti pohlavného ústrojenstva. A to už je rozhodne komplikácia, ktorá vyžaduje návštevu lekára, " uviedla dnes pre TASR primárka Dermatovenerolického oddelenia sanatórneho typu vo Svidníku Hana Zelenková.
Žiadny výtok alebo spomínané svrbenie v citlivých intímnych miestach neodporúča primárka liečiť "babskými "liekmi, ale okamžite vyhľadať odbornú pomoc.
V prípade, že sa dovolenkujúci už stretol s uvedenými príznakmi, dôležité je plavky po kúpaní ihneď vymeniť za suché. "Alebo má používať plavky z takých materiálov, ktoré neobsahujú umelé hmoty a kožu musí pravidelne vetrať, " doplnila Zelenková.
 

Vyberte región